Ο συγγραφέας

Κρητικός Σαράντης 2001Ο Σαράντης Κρητικός (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύμη, όπου τελείωσε και τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο - Λύκειο Σύμης. Ξεκίνησε να σπουδάζει τοπογράφος, αλλά έναν χρόνο αργότερα στράφηκε στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, το οποίο και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε επίσης διακοσμητική στην Αθήνα.

Το μεγάλο του πάθος για την ιστορία και την αρχαιολογία της γενέτειράς του τον έκανε να σκαρφαλώσει αρκετές φορές στα βουνά της Σύμης, ερευνώντας τα ίχνη των πολιτισμών που άνθησαν στο νησί του.

Η γνωριμία του με τις εκδόσεις γίνεται μέσω του πεθερού του Γιώργου Ζουρούδη, ο οποίος από το 1975 εκδίδει την τοπική μηνιαία εφημερίδα "Η φωνή της Σύμης". Το 1991 αναλαμβάνει με τη σύζυγό του Ευαγγελία την έκδοση της εφημερίδας, όπως και του ετήσιου περιοδικού "Αίγλη", που εκδίδεται ως προσφορά της εφημερίδας στους αναγνώστες από το 1991. Έτσι, οι συγγραφικές του αναζητήσεις βρίσκουν διέξοδο μέσω της εφημερίδας, και κυρίως μέσω του περιοδικού "Αίγλη", όπου έχουν δημοσιευτεί οι βασικές ιστορικές, αρχαιολογικές και λαογραφικές του μελέτες: "Το μοναστήρι του Κοκκιμήδη", "Τα ποιμενικά της Σύμης", "'Ενα παράλιο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων", "Μια υπόγεια κατοικία (Άη Νικόλας Κεφαλής)", "Συμαϊκή κεραμική - Κεραμική κάμινος στις Σάρπες", "Οι σιταποθήκες της Σύμης", "Από τον Άη Σίδερο στον Μιχαήλ Ρουκουνιώτη" καθώς και χρονογραφήματα, ευθυμογραφήματα, ποιήματα, σκίτσα κ.ά.

Εκείνο όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν η ανακάλυψη, έρευνα, μελέτη των Βυζαντινών πέτρινων πατητηριών κρασιού, εκ των οποίων 10 αναστηλώθηκαν από τον ίδιο στην περιοχή Κουρκουνιώτη. Η όλη προσπάθεια εκδόθηκε σε βιβλίο με τη συνδρομή του Δήμου Σύμης το 1997.

Από το 1998 έχει ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο "ΎΜΟΣ", όπου εκδίδει τα περισσότερα από τα βιβλία του. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τσουκάτου, τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και από τις εκδόσεις Bookstars.

Ζει στη Σύμη, όπου διατηρούσε βιβλιοχαρτοπωλείο μέχρι και το 2018.


Συνεντεύξεις